(Zorg)netwerken; we zien het begrip in verschillende artikelen en nieuwsberichten voorbijkomen.

Nieuwsbrief Tijd voor Verbinding

Voorwoord programmamanager Els van der Stelt

Inspireren en leren van elkaar
(Zorg)netwerken; we zien het begrip in verschillende artikelen en nieuwsberichten voorbijkomen. Er is veel bekend over netwerken en er wordt ook veel onderzoek gedaan, bijvoorbeeld hoe je netwerken optimaal benut en wat je ermee kunt bereiken als je samen dingen wilt veranderen.
Eén van de voordelen van netwerken is het leren van elkaar. Terwijl we druk bezig zijn met de (organisatie van) zorg van vandaag, helpt het om kennis en ervaring breed te delen, elkaar te inspireren en te stimuleren. Tijd voor Verbinding zet zich actief in om, onder andere tijdens onze bijeenkomsten en inspiratiesessies, elkaar te ontmoeten, uit te wisselen, te inspireren en te leren. We doen dit ook door praktijkvoorbeelden te delen en gezamenlijk op zoek te gaan naar werkzame bestanddelen in het verbeteren van patiëntveiligheid.

Transleren
Het is meestal geen haalbare kaart om verbeterinitiatieven in patiëntveiligheid van de ene plek, te kopiëren naar de andere plek (het zogenaamde implementeren op basis van ‘transleren’, waarbij aanpakken van elders worden overgenomen). Vaak gaat dit implementeren niet zo makkelijk, omdat de wijze waarop patiëntenzorg georganiseerd is, de teamsamenstelling en allerlei andere onderdelen in context anders zijn. Dit maakt het overnemen van voorbeelden complex en borging van de verbetering een lastige opgave.

Van transleren naar transfereren
Het is belangrijk dat goede voorbeelden aangepast worden aan de lokale ‘kleur’. Gezamenlijk helpt het daarom om te begrijpen hoe de verbetering is aangepakt en welke werkzame bestanddelen ten grondslag liggen aan de verbetering. Een verbeterinitiatief samen met alle betrokkenen goed analyseren en vervolgens bepalen hoe het aansluit in jouw zorgorganisatie noemen we ‘transfereren’.
Transfereren wordt in actie-onderzoek veel gebruikt en doet recht aan de complexiteit van zorg, het vakmanschap van professionals én het brengt ook nog eens positiviteit en ‘drive’ met zich mee… in de medisch specialistische zorg hebben we dit nodig!

We nodigen je daarom ook van harte uit om aan te sluiten de verschillende bijeenkomsten van Tijd voor Verbinding die gepland staan in de komende periode, om gezamenlijk kennis, kunde en potentiële verbetering te ‘transfereren’. Ook het jaarlijkse congres op 29 september staat in het teken van inspireren en leren van elkaar. Het programma staat en het belooft een dag te worden vol inspiratie, tips en ervaringen. Hier gaan we onze gezamenlijke opgave in de volgende stap in patiëntveiligheid écht kracht bijzetten.

Zien we je binnenkort?

Nieuws

24 mei 2022

‘Hoe’ aan de slag met het multidisciplinaire gesprek en Safety-II? Terugblik op de live bijeenkomst

Maar liefst 85 deelnemers hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging voor het bijwonen van een themabijeenkomst over de praktische toepassing...
Algemeen
 
 
25 april 2022

Jan Bertrams: “De ervaringsdeskundigheid van patiënt is van even veel waarde als de medische expertise van zorgverleners”

Een gesprek met Jan Bertrams, voorzitter van de CWZ-Cliëntenraad.
Multidisciplinair gesprek
 
 
30 mei 2022

Anne Marie Weggelaar: “Tijd voor Verbinding heeft een ander DNA dan de sector gewend is van verbeterprogramma’s, en dat vraagt om vernieuwing”

Een gesprek met actieonderzoeker Anne Marie Weggelaar.
Algemeen
 
 
19 mei 2022

Job Doorduin: ‘De beste ideeën komen mijns inziens toch vanuit de professionals zelf’

Job Doorduin  is veiligheidsadviseur voor het thema Kwetsbare Ouderen.
Algemeen
 
 

Praktijkvoorbeelden

Van handvatten voor complicatieregistratie en -bespreking bij bloedingscomplicaties tot een programma gericht op het versterken van samenwerkingsvaardigheden in interprofessionele teams. Een greep uit onderstaande voorbeelden die stuk voor stuk bijdragen aan het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Laat je inspireren!

Podcast Safety-II

12 mei 2022

Leren van de praktijk in het Zuyderland

Onze verslaggever bezoekt het Zuyderland Medisch Centrum waar het breed ophalen van input uit alle lagen van de organisatie aan de basis staat van de Safety-II aanpak.
Safety-II en veiligheidsergonomie
 
 

Bijeenkomsten

Themabijeenkomst 'Kwetsbare ouderen en samen kiezen op basis van waarden, doelen en kwetsbaarheid'

09-jun-2022
16:00 - 17:30
Digitaal
Meer info
 

Netwerkbijeenkomst Antistollingsconsulenten

16-jun-2022
10:00 - 14:00
Green Village, Blokhoeve 7 in Nieuwegein (ruimte: het koetshuis)
Meer info
 

Themabijeenkomst: invulling geven aan het multidisciplinaire gesprek

13-okt-2022
14:00 - 17:00
Anafora (Uilenboslaan 1, 3451 GB Vleuten)
Meer info
 

TvV Congres 'Inspireren en leren van elkaar'

29-sep-2022
09:30 - 16:00
De Doelen, Rotterdam
Meer info
 

Nieuws uit het veld

17 mei 2022

Medewerkers zelfstandige klinieken zeer positief over patiëntveiligheidscultuur

Medewerkers van zelfstandige klinieken zijn erg positief over de veiligheidscultuur en hun eigen veerkracht.
Algemeen
 
 

Vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief?

Neem via het contactformulier contact op met programmamanager Els van der Stelt
Wil je geen updates meer ontvangen?
Pas dan hier jouw voorkeuren aan.
Websiteversie bekijken
Copyright 2022