Voorwoord programmamanager Els van der Stelt
Met ‘waarderend verbeteren’ zetten we gezamenlijk de volgende stap in patiëntveiligheid.
Je hebt vast weleens gehoord van Appreciative Inquiry, ofwel ‘waarderend onderzoeken’. Het is al jarenlang bekend als een onderzoeks- en verandermethode die uitgaat van de mogelijkheden en (veer)kracht die in mensen en organisaties al aanwezig zijn. Door de dagelijkse praktijk waarderend te onderzoeken (wat gaat er nu al goed?) en waarderend te bevragen (waar wil je meer van?), wordt aandacht gegeven aan wat er goed gaat, om daarop verder te bouwen. Dit is precies de kern van het Safety-II gedachtegoed, wat binnen programma Tijd voor Verbinding, de rode draad vormt in de (verbeter)aanpak rondom patiëntveiligheid.
Vakmanschap en vertrouwen
Vind je misschien dat waarderend onderzoeken ‘soft’ in de oren klinkt? Dat is het verre van. Door waarderend te onderzoeken, worden juist vaak meerdere kerndoelen bereikt, zoals:
- Het vakmanschap, het dagelijkse werk van professionals staat centraal, waarin bevlogenheid en een positieve insteek voorop staan;
- De kern en/of het verbeterpotentieel komt bloot te liggen. Vanuit de waarderende (onderzoeks)vraagstelling wordt scherp wat dagelijks een terugkerende uitdaging blijft, waar je geen grip op lijkt te krijgen of wat complexer is dan het ogenschijnlijk lijkt;
- Door juist datgene te versterken wat goed gaat en wat mensen al kunnen in het dagelijkse werk, zijn ook complexe opgaven gemakkelijker te overbruggen en kunnen stappen in de goede richting gezet worden vanuit (veer)kracht.
Campagne Tijd voor Verbinding: de volgende stap in patiëntveiligheid zetten we samen!
Om dit gedachtegoed van TvV meer bekendheid te geven, hebben we deze maand, samen met de branchepartijen in de medische specialistische zorg, de campagne Tijd voor Verbinding gelanceerd.
De volgende stap in patiëntveiligheid zetten we samen! Niet vanuit nog meer protocollen, blauwdrukken en ‘quick fixes’. Nee, we doen dit juist vanuit het versterken van het al aanwezige vakmanschap, het vertrouwen, en door in onderlinge verbinding van elkaar te leren. Het is tijd dat we gezamenlijk door middel van ‘waarderend verbeteren’ patiëntenzorg nóg beter maken en zo daadwerkelijk de volgende stap zetten.