Fijn dat je op de hoogte wil blijven van updates rondom het thema Kwetsbare Ouderen in relatie tot Tijd voor Verbinding.

Beste {{firstname}} {{lastname}},

Fijn dat je op de hoogte wil blijven van updates rondom het thema Kwetsbare Ouderen in relatie tot het programma Tijd voor Verbinding. Lees meer over wat het thema inhoudt op onze website.

Al jaren weten we dat we dat we steeds ouder worden. Dat is goed nieuws! Maar met ouder worden kunnen ook gebreken komen. Het aantal 80+’ers is volgens het CBS in 2050 verdubbeld of zelfs verdriedubbeld. Ook deze mensen zullen een beroep doen op goede medisch specialistische zorg. Des te meer reden om nu te kijken hoe we de zorg voor kwetsbare ouderen samen beter kunnen maken.

Ook het Nivel-rapport benoemt de zorg voor kwetsbare ouderen als belangrijk veiligheidsthema, waar verbetering mogelijk is om verdere vermijdbare schade te verminderen. Vanuit Tijd voor Verbinding zien we deze mogelijkheden voor verbetering op vier punten:

  1. In de multidisciplinaire samenwerking rondom kwetsbare ouderen.
  2. Het samen kiezen op basis van waarden, doelen en kwetsbaarheid.
  3. Het bevorderen van de keten- en netwerkzorg.
  4. Het bevorderen van voldoende kennis, vaardigheden en goede attitude rondom kwetsbare ouderen.

Nu het thema is geduid en de richting is bepaald, worden inspirerende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van zorginstellingen volop in kaart gebracht. Daarnaast organiseren we regelmatig bijeenkomsten rondom de zorg voor kwetsbare ouderen, waarin we het onderlinge gesprek en de uitwisseling tussen zorgprofessionals stimuleren. Op 9 juni bijvoorbeeld is de themabijeenkomst ‘Kwetsbare Ouderen: samen kiezen op basis van waarden, doelen en kwetsbaarheid'.

In het najaar organiseren we samen met het leernetwerk acute ouderenzorg een webinar over de kwetsbare oudere op de SEH. Houd de website in de gaten voor de aankondiging.

Met onze activiteiten willen we een lerende beweging op gang brengen. Zodat niet iedereen voor zich het wiel hoeft uit te vinden, maar het gebruikelijk wordt om vooral te leren van wat er al is in andere zorgorganisaties.

Heb je een inspirerend voorbeeld of wil je iets uitproberen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat het ons weten. We hebben een groot netwerk in de zorg, bestaande uit nog veel meer ideeën. We verkennen graag met je hoe we kunnen ondersteunen, verbinden en begeleiden.

Groeten en wie weet tot binnenkort,
Job Doorduin
Veiligheidsadviseur Kwetsbare Ouderen

 

 

Praktijkvoorbeelden

Hieronder vijf prachtige voorbeelden uit de praktijk: de pre-behandelpoli waar iedere kwetsbare oudere vóór een geplande opname in kaart wordt gebracht, het PreVit-project waarmee vóór de electieve opname proactief aangestuurd wordt op een zo goed mogelijke conditie, een 'Spoed-MDO acute buikproblemen’, goede samenwerking tussen zorgprofessionals met de ‘intensieve samenwerkingsafdeling’ en een interdisciplinair scholingsprogramma op maat dat laat zien hoe je op een prettige manier de kennis, maar ook juist de vaardigheden en attitude van zorgprofessionals kunt vergroten. Laat je inspireren!

Wil je een voorbeeld delen? Of wil je dat we meedenken hoe je elementen uit zo’n voorbeeld over kunt nemen? Neem gerust contact op!

   

Contact Job Doorduin

We horen graag jouw mening. Mis je iets in deze thema-update? Of wil je een inspirerend voorbeeld delen uit de zorgpraktijk? Laat het Job weten.
Wil je geen updates meer ontvangen?
Pas dan hier jouw voorkeuren aan.
Websiteversie bekijken
Copyright 2022