In het kort
Al zes jaar is een stollingsteam in Reinier de Graaf actief om de antistollingszorg te optimaliseren. Zo is enkele jaren geleden het papieren formulier voor de (her)aanmeldingen van de trombosediensten vervangen voor een geïntegreerde digitale versie in HIX. Een volgende stap werd de digitalisering rondom het beleid bij ingrepen. Dit heeft geleid tot een vorm van beslisondersteuning in het EPD t.a.v. het beleid rondom antistollingsmedicatie.
Pilot
'We zijn begonnen met een uitvraag onder zorgverleners over welke ingrepen meer dan 10x per jaar worden uitgevoerd', vertelt Marleen de Graaf, verpleegkundig consulent antistolling bij Reinier de Graaf. 'Vervolgens hebben de bijbehorende maatschappen per ingreep consensus bereikt over het bijbehorende bloedingsrisico (hoog-, laag-, klinisch niet significant bloedingsrisico). Hierna is met deze en andere informatie uit het EPD (HIX), zoals de nierfunctie, het tromboserisico en gebruikte medicatie van de patiënt, een beslisondersteuning gebouwd. Na een succesvolle pilot bij de endoscopieafdeling wordt dit ook voor de snijdende specialismen in kaart gebracht en gebouwd.'
Werkwijze beslisondersteuning
- De arts van het snijdende specialisme vult in welke ingreep wordt gedaan.
- Het bijhorende bloedingsrisico wordt door het EPD opgehaald; als er een combinatie van ingrepen plaatsvindt, dan geldt altijd het hoogste bloedingsrisico.
- Ook de nierfunctie en de gebruikte medicatie van de patiënt worden automatisch opgehaald uit het EPD.
- Op basis van deze informatie stelt het systeem een antistollingsbeleid voor.
- De aanvragend specialist mag afwijken van dit beleid, mits dit onderbouwd wordt.
- Op basis van de gekozen vorm van anesthesie kan de POS (preoperatieve screening) nog afwijken van het voorgesteld beleid en het antistollingsbeleid overrulen.
- Als er een VKA gebruikt wordt en de nieuwe OK-aanvraag wordt doorlopen, zal ook automatisch het ingrepenformulier van de trombosedienst worden ingevuld en uitgeprint.
Voorbeelden

