Het klinkt natuurlijk prachtig: gezamenlijk leren, voorbeelden delen uit de praktijk, elkaar inspireren…

Nieuwsbrief Tijd voor Verbinding

Voorwoord programmamanager Els van der Stelt

Het klinkt natuurlijk prachtig: gezamenlijk leren, voorbeelden delen uit de praktijk, elkaar inspireren… Alleen: met ‘af en toe’ en ‘wanneer er tijd voor vrijgemaakt kan worden’ gaan we de beweging gezamenlijk niet van de kant duwen. Het is daarom zo belangrijk om te investeren en de volgende stap in patiëntveiligheid gezamenlijk prioriteit te geven. We hebben jou daarbij hard nodig!

Transitie naar vakmanschap en vertrouwen
In de afgelopen jaren werkten we in verschillende landelijke kwaliteit- en veiligheid verbeterprogramma’s met een voorgeschreven aanpak en een verplichte aanlevering van bereikte resultaten op basis van indicatoren en administratieve verantwoordingen. Met elkaar hebben we, vanuit het vliegwiel van programma Tijd voor Verbinding, de handen ineengeslagen om meer ruimte te creëren voor lokaal maatwerk, vermindering van administratieve lasten/verantwoording en meer oog voor vakmanschap en vertrouwen in zorgprofessionals. Echter vraagt dit om actie van ons allen!  

Bestuurders en managers
Gezamenlijk hebben we de opgave om een beweging aan te jagen voor de volgende stap in patiëntveiligheid. Een aanpak waarin het delen van praktijkvoorbeelden een belangrijk onderdeel vormt, met als doel die te vertalen en ‘op maat’ te maken voor de eigen zorgorganisatie. Dit vraagt van bestuurders, zorgmanagers en beleidsmakers ondersteuning, facilitering en aanmoediging van zorgprofessionals in dit veranderproces. Ook vraagt dit om het gesprek over kwaliteit en veiligheid van zorgprocessen en –uitkomsten multidisciplinair te organiseren.

Zorgprofessionals
Voor zorgprofessionals is het belangrijk om elkaar op te zoeken, onder andere tijdens bijeenkomsten van programma Tijd voor Verbinding. Door in gesprek te zijn met je collega’s en patiënten(vertegenwoordiging) leer je van praktijkvoorbeelden, kunnen er methoden en hulpmiddelen uitgewisseld worden om vervolgens te verbinden en te vertalen binnen de eigen organisatie. De focus ligt vanuit Tijd voor Verbinding op drie belangrijke thema’s: zorg voor kwetsbare ouderen, antistollingszorg en het multidisciplinaire gesprek. Deze drie thema’s zijn benoemd in de patiëntveiligheid monitor van het Nivel (2022 en eerder) als grootste oorzaken voor (potentieel) vermijdbare sterfte en schade.

Samen in beweging!
Het succes van de veranderaanpak in patiëntveiligheid, door middel van een stapsgewijze, leergerichte aanpak, wordt groter en écht een succes als er meer betrokkenheid, energie en welwillendheid is om de verandering samen te dragen. Een goede stap in deze richting, is om het landelijke congres Tijd voor Verbinding op 29 september te bezoeken. Een live bijeenkomst direct na de zomer waar je de kans hebt tal van collega’s vanuit het hele land te ontmoeten en patiëntveiligheidsinspiratie op te doen. Via Linkedin delen we wekelijks programmaonderdelen die zeker de moeite waard zijn.

Zien we je daar?

Nieuws

01 augustus 2022

Jeroen Jansen: “Patiëntveiligheid wordt alleen beter als iedereen open is over wat er beter kan”

Interview ZBC-reeks met Jeroen Jansen
Algemeen
 
 
25 juli 2022

Maak tijd voor verbinding met een collega uit je regio!

Ken je TvV Café al? Dit is dé plek waar je samenkomt om verbinding te maken met collega’s van de afdeling Kwaliteit & Veiligheid van ziekenhuizen en klinieken binnen dezelfde regio...
Algemeen
 
 
19 juli 2022

Netwerkbouwer Corinne Zondag: “Ik zie welke energie het geeft om zorgprofessionals te laten vertellen over het werk dat ze doen en waar ze trots op zijn”

Netwerkbouwer Corinne Zondag aan het woord.
Algemeen
 
 

Praktijkvoorbeelden

Van het stimuleren van beweging onder patiënten tot een kwaliteit- en gedragsspel dat spelenderwijs het multidisciplinaire gesprek initieert. Een greep uit onderstaande voorbeelden die stuk voor stuk bijdragen aan het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Laat je inspireren!

Video

01 augustus 2022

Net-werkt!: de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ)

Laat je inspireren door netwerken die een modus hebben gevonden die werkt in het samen verbeteren van patiëntveiligheid in de medisch specialistische zorg.
Algemeen
 
 

Bijeenkomsten

TvV Congres 'Inspireren en leren van elkaar'

29-sep-2022
09:30 - 16:45
De Doelen, Rotterdam
Meer info
 

TvV Themabijeenkomst: invulling geven aan het multidisciplinaire gesprek

13-okt-2022
13:30 - 17:30
Anafora (Uilenboslaan 1, 3451 GB Vleuten)
Meer info
 

Nieuws uit het veld

11 juli 2022

ZonMw-project MET VERVE!: verpleegkundig leiderschap inzetten voor kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg

MET VERVE! is één van de ZonMw-projecten rondom Safety-II waarbij in vier ziekenhuizen onderzocht wordt hoe verpleegkundig leiderschap ingezet kan worden om kwaliteit en veiligheid...
Algemeen
 
 

Vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief?

Neem via het contactformulier contact op met programmamanager Els van der Stelt
Wil je geen updates meer ontvangen?
Pas dan hier jouw voorkeuren aan.
Websiteversie bekijken
Copyright 2024