Je hebt vast weleens gehoord van Appreciative Inquiry, ofwel ‘waarderend onderzoeken’.

Nieuwsbrief Tijd voor Verbinding

Voorwoord programmamanager Els van der Stelt

Met ‘waarderend verbeteren’ zetten we gezamenlijk de volgende stap in patiëntveiligheid.

Je hebt vast weleens gehoord van Appreciative Inquiry, ofwel ‘waarderend onderzoeken’. Het is al jarenlang bekend als een onderzoeks- en verandermethode die uitgaat van de mogelijkheden en (veer)kracht die in mensen en organisaties al aanwezig zijn. Door de dagelijkse praktijk waarderend te onderzoeken (wat gaat er nu al goed?) en waarderend te bevragen (waar wil je meer van?), wordt aandacht gegeven aan wat er goed gaat, om daarop verder te bouwen. Dit is precies de kern van het Safety-II gedachtegoed, wat binnen programma Tijd voor Verbinding, de rode draad vormt in de (verbeter)aanpak rondom patiëntveiligheid.

Vakmanschap en vertrouwen
Vind je misschien dat waarderend onderzoeken ‘soft’ in de oren klinkt? Dat is het verre van. Door waarderend te onderzoeken, worden juist vaak meerdere kerndoelen bereikt, zoals:

  • Het vakmanschap, het dagelijkse werk van professionals staat centraal, waarin bevlogenheid en een positieve insteek voorop staan;
  • De kern en/of het verbeterpotentieel komt bloot te liggen. Vanuit de waarderende (onderzoeks)vraagstelling wordt scherp wat dagelijks een terugkerende uitdaging blijft, waar je geen grip op lijkt te krijgen of wat complexer is dan het ogenschijnlijk lijkt;
  • Door juist datgene te versterken wat goed gaat en wat mensen al kunnen in het dagelijkse werk, zijn ook complexe opgaven gemakkelijker te overbruggen en kunnen stappen in de goede richting gezet worden vanuit (veer)kracht.

Campagne Tijd voor Verbinding: de volgende stap in patiëntveiligheid zetten we samen!
Om dit gedachtegoed van TvV meer bekendheid te geven, hebben we deze maand, samen met de branchepartijen in de medische specialistische zorg, de campagne Tijd voor Verbinding gelanceerd.
De volgende stap in patiëntveiligheid zetten we samen! Niet vanuit nog meer protocollen, blauwdrukken en ‘quick fixes’. Nee, we doen dit juist vanuit het versterken van het al aanwezige vakmanschap, het vertrouwen, en door in onderlinge verbinding van elkaar te leren. Het is tijd dat we gezamenlijk door middel van ‘waarderend verbeteren’ patiëntenzorg nóg beter maken en zo daadwerkelijk de volgende stap zetten.

 

Nieuws

24 november 2022

Tijd voor Verbinding beloont teams met goede verbeterinitiatieven

Terugblik op de week van de patiëntveiligheid november 2022.
Algemeen
 
 
28 november 2022

Hoe zet je het multidisciplinair gesprek in bij de volgende stap in patiëntveiligheid?

Experts geven in tutorials antwoord op vragen over de inzet van het multidisciplinair gesprek bij de volgende stap in patiëntveiligheid.
Multidisciplinair gesprek
 
 
24 november 2022

Kick-off campagne Tijd voor Verbinding

Om een boost te geven aan het onderwerp patiëntveiligheid is Tijd voor Verbinding een campagne gestart.
Algemeen
 
 
14 november 2022

Monique Verstappen: “Soms besluiten we dat een behandeling om veiligheidsredenen toch niet kan plaatsvinden in onze kliniek"

Interview met Monique Verstappen over de mogelijkheden voor het verder verbeteren van patiëntveiligheid en vermijdbare schade in klinieken.
Algemeen
 
 
21 november 2022

Kick off ambassadeursprogramma Tijd voor Verbinding

Op 12 oktober vond de aftrap plaats van het ambassadeursprogramma Tijd voor Verbinding.
Algemeen
 
 
12 oktober 2022

Succesvolle bijeenkomst Leidinggeven aan zorgprofessionals, hoe vergroot je het vakmanschap: “Vinken is soms nodig maar het gaat vooral om de ruimte voor het vonken”

Op 10 oktober organiseerde Tijd voor Verbinding een bijeenkomst over leidinggeven aan zorgprofessionals en het vergroten van vakmanschap. Een terugblik (met video).
Algemeen
 
 
21 november 2022

Terugblik op het congres 'Inspireren en leren van elkaar' op 29 september 2022

Met een sfeerimpressie en een aftermovie blikken we terug op het Congres 'Inspireren en leren van elkaar' 29 september 2022
Algemeen
 
 
22 september 2022

Meandra van Gent: ‘Bottom-up beweging is belangrijk voor werkplezier’

Expert aan het woord: Meandra van Gent,coördinator Verpleegkundige Zaken en kinderverpleegkundige in het Groene Hart Ziekenhuis.
Multidisciplinair gesprek
 
 

Praktijkvoorbeelden

Hoe kun je op een ludieke manier multidisciplinaire bewustwording en inzicht, inspiratie en overzicht creëren over initiatieven op het gebied van patiëntparticipatie? Of wil je weten hoe een verpleegkundig specialist als casemanager de een spin in het web is en zo direct aanspreekpunt is voor collega’s? Zo maar een greep uit onderstaande voorbeelden die stuk voor stuk bijdragen aan het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Laat je inspireren! 

Bijeenkomsten

TvV Ambassadeursbijeenkomst

22-dec-2022
16:00 - 19:00
Green Village, Nieuwegein
Meer info
 

Webinar Advance care planning in de praktijk

10-jan-2023
20:00 uur -
Online
Meer info
 

TvV Themabijeenkomst Het multidisciplinaire gesprek met de patiënt

23-mrt-2023
13:00 - 17:30
Congresgebouw De Vereeniging, Mariaplaats 14, Utrecht.
Meer info
 

Vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief?

Neem via het contactformulier contact op met programmamanager Els van der Stelt
Wil je geen updates meer ontvangen?
Pas dan hier jouw voorkeuren aan.
Websiteversie bekijken
Copyright 2024