In het kort
Aanleiding
Willeke: ‘Het onderwerp heeft mij altijd bezig gehouden. Toen ik als verpleegkundige werkzaam was, had ik hiervoor aandacht en betrok de patiënt en naasten erbij. Dit was toen nog niet zo vanzelfsprekend.
De aandacht hiervoor komt vanuit mijn verleden. Mijn vader is op 48-jarige leeftijd overleden en daar zijn destijds ‘fouten’ gemaakt in de nazorg. Achteraf is het duidelijk geworden dat er informatie niet is gedeeld met mijn ouders, zodat ze de kans is ontnomen om mee te denken en te beslissen in het behandelplan. Dit heeft impact gehad op ons als gezin.
Tijdens mijn eigen ziek-zijn hebben mijn naasten een positieve ervaring gekregen door ‘een stem te krijgen’ in het behandelplan. Ze werden continu op de hoogte gesteld, konden meedenken en meebeslissen en daarvoor voelden ze zich gehoord, gezien en gesterkt.’
Toepassing
Willeke laat haar ervaringen terugkomen in workshops en trainingen onderbouwd met onder andere communicatievaardigheden. Deelnemers krijgen zo inzicht en worden zich er bewust van op welke wijze je oprecht verbinding maakt met de patiënt en naasten. Eerst begrijpen en dan begrepen worden en inzien dat communicatie niet alleen uit taal bestaat.
In het GHZ zijn diverse initiatieven om de patiënt en naasten een stem te geven. Zo zijn er o.a. spiegelgesprekken, feedback-kaarten te geven, mantelzorgers te betrekken bij de zorg en een folder gericht op hoe je voor te bereiden op de artsenvisite.