In het kort
Vanuit het gegeven dat er toenemend veel ouderen op alle verpleegafdelingen komen waarvan een groot deel dementie of cognitieve problemen heeft, stelde het geriatrieteam ouderengeneeskunde MMC zich tot doel: ALLE zorgverleners 'Senior-proof' maken.
Met steeds nieuwe medewerkers blijft dit een doorlopend proces, dat in alle lagen van de organisatie plaatsvindt. Door middel van verschillende acties/projecten en terugkerende scholing wordt ziekenhuisbreed de patiëntenzorg voor kwetsbare ouderen (KO) naar een hoger niveau getild.
Of een patiënt nu op de afdeling cardiologie ligt of op de longafdeling; overal werken zorgprofessionals die geschoold zijn in de zorg voor ouderen met een laagdrempelig Geriatrie Team op afroep.
Acties/projecten
Scholing
Specialisten
Er is een aanspreekpunt KO in elke vakgroep. In de jaarlijkse vergadering van de aandachtsspecialisten wordt gekeken waar behoeften liggen en wat de richtlijnen zijn binnen elke afzonderlijke beroepsvereniging met betrekking tot KO. Het ziekenhuisbeleid wordt hierop aangepast. Medisch specialisten worden geattendeerd op de cursus via e-infuse ‘kwetsbare ouderen’ en er wordt geregeld scholing gegeven aan specialisten binnen de vakgroep onderwijs en ziekenhuisbrede scholingen.
Arts-assistenten
Meerdere malen per jaar krijgen arts-assistenten een e-infuse cursus ‘kwetsbare ouderen’ aangeboden. De interne geneeskunde arts-assistenten zijn onderdeel van het Geriatrie Team en volgen deze cursus in het eerste jaar. Arts-assistenten worden geschoold per vakgroep, tijdens ziekenhuis breed onderwijs en op de werkvloer (bed-site teaching). De arts-assistenten interne geneeskunde volgen de lange leerlijn ouderengeneeskunde.
Verpleegkundigen
Bij start in het ziekenhuis volgen verpleegkundigen de VMS e-learning KO. Er is regelmatig een VBI-scholing. Er is op de meeste afdelingen een geriatrie verpleegkundige (i.o.) en deze is direct aanspreekpunt voor het Geriatrie Team en is ook onderdeel ervan. Andere contactpersonen op de afdeling (meerdere per afdeling) zijn de verpleegkundige aandachtsvelders KO. Naast een nieuwsbrief met nieuwe ontwikkelingen en die vier keer per jaar verschijnt, krijgen verpleegkundigen een uitnodiging voor een scholing KO. Zij zitten vaak in een projectgroep. Verpleegkundigen delen kennis en kunde binnen het team en nieuwe ideeën binnen het netwerk.
HELP-vrijwilligers
Op de meeste afdelingen zijn HELP-vrijwilligers (maar ook vrijwilligers op de SEH). Zij worden bijvoorbeeld ingezet bij ouderen met dementie of een delier. Zij krijgen bij start van hun werkzaamheden onderwijs en worden begeleid door de afdelingsverpleegkundigen.
Voedingsassistenten
De voedingsassistenten worden geschoold door de diëtisten en nieuwe ontwikkelingen worden gedeeld in de nieuwsbrief voor de verpleegkundigen.
Medewerkers anesthesie POS
Zij worden regelmatig geschoold in signalering voor opname, waarvoor een zorgstraat bestaat.