Het Meander Medisch Centrum is ‘bottom-up’ begonnen met Previt bij enkele patiënten en specialismen. Door succesvolle resultaten zijn er steeds meer specialismen en patiënten aangehaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld goede resultaten geboekt in de verkorting van de ligduur. Ton Schulte, clustermanager: “Het werk wat we nu in de voorfase doen zouden we anders in de nafase doen en we besparen dus in de ligduur”. Dit leidt niet alleen tot een besparing maar ook tot meer patiënttevredenheid.
In de gehele keten zijn de effecten merkbaar, bijvoorbeeld bij Geriatrische revalidatie. Robert Vluggen, teammanager en projectleider PreVit: “we hebben patiënten beter in beeld, ze zijn beter geprevalideerd en wat ik vanuit ketenpartners terug hoor, is dat de ligduur daar ook korter is.” Succesfactor in het slagen van het prevalidatie project is met name de relatie met ketenpartners en multidisciplinaire samenwerkingsafspraken. Robert Vluggen: “De belangrijkste basis is echt het op orde hebben van relaties en netwerken. Dan lukt het. Investeren in relaties en elkaar leren kennen, dat is dé succesfactor.
Daarnaast is het belangrijk om de inhoud en resultaten te delen met zorgverzekeraars. Binnen het Meander Medisch Centrum worden o.a. passende (financiële) afspraken gemaakt over de inzet van fysiotherapie. Ook binnen de eigen organisatie is delen van succes belangrijk. Schulte: “We zien een olievlek in huis, door de getallen en uitkomsten te delen, willen andere specialismen ook participeren. Je moet deze inzichten dus communiceren en je eigen bescheidenheid daarin loslaten. Durven zeggen ‘we hebben succes’, dan merk je dat mensen meegaan en ook enthousiast worden."
Een laatste tip van het Meander: Gewoon doen! Schulte: Je ziet vaak dat programma’s of projecten compleet uitgedokterd zijn, voordat men gaat beginnen, maar dat werkt niet altijd. Marjan van Maanen: "Wij zijn gewoon gestart. Als het werkt, breiden we het uit en als het niet werkt dan hebben we het goed geprobeerd, ervan geleerd en gaan we wat anders doen."
Meer weten over PreVit? Download de PreVit patiënteninformatie of neem contact op met één van de ambassadeurs van dit praktijkvoorbeeld.