beeld Pharos: voorlichtingsfilms - In gesprek
In het kort
In OLVG komt al jaren een groep (kwetsbare) ouderen met een migratieachtergrond. Vanuit OLVG is er een werkwijze ontwikkeld om bij deze doelgroep dementie te diagnosticeren.
Op de geriatrie-afdeling werden ook steeds vaker kwetsbare ouderen met een migratieachtergrond opgenomen. Gesprekken over beslissingen rond het levenseinde en behandelbeperkingen gaven soms problemen wegens verschil in inzicht en visie over het einde van het leven en sterven.
In OLVG zijn diverse trainingen en vormen van kennisdeling ontwikkeld om in te spelen op goede interculturele communicatie tussen zorgverleners en patiënten.
Scholingen
Pharos-training
OLVG ontwikkelde samen met Pharos de training C: ‘Communicatie over levenseindebeslissingen met oudere migranten en hun familie’.
Deze scholing is ook toegankelijk voor (beschouwende) medisch specialisten, artsen in opleiding, specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, verpleegkundig specialisten en kan in-company worden gegeven.
De scholing bestaat uit een theoretisch deel (o.a. over WGBO). Ook wordt ingegaan op de invloed van culturele achtergrond en andere factoren zoals religie, kennis en laaggeletterdheid op wat ‘goed sterven’ is. In het praktische deel van deze scholing worden gesprekken geoefend met een trainingsacteur (met een migratieachtergrond).
OLVG-training interculturele zorg
Deze training richt zich op kennis, vaardigheden en attitude in de levenseindezorg voor de diverse patiëntengroepen binnen OLVG. De ontwikkelde leidraad ‘Interculturele communicatie op maat rondom de levenseindezorg’ vormt hier het uitgangspunt. Het belangrijkste doel is mensen bewust te laten zijn van hun eigen culturele perspectief en te streven naar bereidheid je in een ander perspectief te verdiepen.
De training is OLVG-breed en bewust multidisciplinair om van elkaar te leren en inzicht te krijgen in elkaars werk. Vanuit het toepassen van de OLVG-leidraad en de Pharos-praatkaarten en korte lijnen met de ontwikkelaars van de materialen, worden praktijkervaringen snel verwerkt en zo nodig verbeterd.
OLVG e-learning
Recent is een e-learning over interculturele zorg ontwikkeld, voor iedereen in OLVG toegankelijk. De e-learning maakt o.a. gebruik van begrippen uit het boek ‘Interculturele communicatie in de zorg, kennis, vaardigheden en houding voor zorgprofessionals’.