Aanleiding
Ondanks de voordelen van toepassen van antistollingsmedicatie zijn er ook grote risico’s voor de patiëntveiligheid door bloedingen als bijwerking. Onderzoek suggereerde dat patiëntuitkomsten verbeteren door initiatieven op het gebied van management van antistollingsbeleid, zoals een Stollingsteam (S-team). Tot 2019 was echter nooit de impact onderzocht op harde eindpunten (bloedingen en trombose). Ziekenhuisapotheker Albert Dreijer heeft de meerwaarde van een S-team onderbouwd met dergelijk onderzoek en de geleerde lessen (zet verpleegkundige/VS in the lead!) meegenomen naar Treant.
Het S-team is opgezet als uitvoerend orgaan van de antistollingscommissie. Deze is multidisciplinair samengesteld, met zowel cure als care vertegenwoordigd. Enkele van de specialismen (gemarkeerd met *) nemen op afroep deel als consulent: anesthesist, cardioloog, hematoloog, intensivist*, kinderarts*, longarts, neuroloog*, orthopeed, SEH arts*, specialist ouderengeneeskunde, trombose arts / klinisch chemicus, vaatchirurg*, verpleegkundig specialist en ziekenhuisapotheker.
Impact van een S-team op bloedingen en trombose
Verticale grijze balk geeft de periode weer waarin het S-team werd geïmplementeerd. (Klik op afbeelding voor meer info.)

Activiteiten van het S-team (klik hier voor uitgebreide informatie)
- Basis op orde: onderhoud en up to date houden van protocollen.
- Monitoring: het S-team monitort of het tromboseprofylaxe protocol goed wordt gevolgd binnen het ziekenhuis.
- Consultfunctie: via het EPD kan men het S-team om consult vragen, dit kan ook telefonisch of per e-mail. Bij spoedvragen en/of afwezigheid van de verpleegkundig consulent/VS van het S-team verwijst een voicemailbericht naar de dienstdoende cardioloog of internist.
- Opvolgen DOAC starters: bij patiënten die starten met een DOAC (directe orale anticoagulantia) neemt het S-team, in samenwerking met de poliklinische apotheek van Treant, na 2 weken contact met hen op. Zo wordt therapietrouw bevorderd en verdere (trombotische) complicaties voorkomen.
- Doordoseren VKA’s: het voorschrijven en doordoseren van VKA’s wordt (vooralsnog poliklinisch) uitgevoerd door het S-team (VS, 2 cardiologen i.s.m. doseerarts(en) van de trombosedienst). De VS i.o. heeft hiervoor de cursus doseeradviseur bij FNT gedaan en voert dit uit onder supervisie van een arts.
- Scholing: elk half jaar is er een wisseling op de leerafdeling (chirurgie). Het S-team geeft de nieuwe leerling-verpleegkundigen les over antistolling. Een vergelijkbare scholing is gegeven bij de casuïstiekbespreking van de artsen. Ook moeten alle (nieuwe) medewerkers een verplichte e-learning volgen.
- VIM-meldingen: 2x/jaar (oorspronkelijk 4x/jaar) evalueert het S-team de VIM-meldingen. Hieruit kunnen i.o.m. de antistollingscommissie beleidsaanpassingen voortkomen die vervolgens weer door het S-team worden uitgevoerd, geïmplementeerd of gemonitord.
- Audits: de antistollingscommissie levert per jaar drie audit-onderwerpen aan bij Bureau Kwaliteit & Veiligheid.