In het kort
Delier is een veel voorkomende complicatie bij opgenomen oudere patiënten, die vaak gepaard gaat met onrust en verwardheid. Nabijheid van een persoon kan de patiënt een veilig gevoel geven waardoor het stressniveau afneemt en het delier minder heftig wordt. Daarnaast kan constante observatie nodig zijn om de veiligheid van deze patiënten te waarborgen.
’We zochten een ‘vriendelijke’ vrijheidsbeperkende interventie, een alternatief voor rooming in.’
Het inzetten van waakstudenten voor constante observatie is een oplossing die mooi is in zijn eenvoud en meerwaarde heeft voor zowel patiënten, mantelzorgers als verpleging.
De waakstudenten houden toezicht door bij de patiënt op de kamer te zitten of via camerabewaking en kunnen continu worden ingezet of alleen in de late- en nachtdiensten als het delier verergert. Vanaf het derde jaar geneeskunde, verpleegkunde of fysiotherapie kunnen studenten onderdeel worden van deze waakdienstenpool.
Voordelen voor de patiënt
Uit onderzoek blijkt dat er door inzet van waakstudenten meer aandacht is voor de patiënt, minder onrust en minder inzet van andere vrijheidsbeperkende middelen. Het geeft de patiënt extra veiligheid en ontlast mantelzorgers en verpleegkundigen.
Voordelen voor de student
Het geeft studenten een mooie kans om zich te ontwikkelen en ervaring op te doen in de zorg: ervaring in het omgaan met patiënten, kennis van verschillende ziektebeelden, begrip voor de familie en verpleegkundigen én een leerzaam kijkje achter de schermen van de organisatie vanuit het patiëntenperspectief.
Veiligheid
De studenten worden geschoold in het omgaan met delirante patiënten. De functie en taken van de waakstudent moet duidelijk zijn voor zowel mantelzorgers als zorgpersoneel om misverstanden te voorkomen over wat iedereen van de student kan verwachten.