In het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk is een GEM-team actief dat samenwerkt bij kwetsbare ouderen op de spoedeisende hulp (SEH). Janneke Duits en Melanie Tat vertellen over hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen.
Janneke Duits, klinisch geriater: “Een paar jaar geleden kwam een geriater voor het eerst in aanraking met het GEM-team vanuit Tergooi. Deze was direct overtuigd en is met de SEH-artsen in overleg gegaan. We zijn tot een kort plan gekomen en zijn gewoon gestart.”
Janneke: “Ik zou onze werkwijze omschrijven als een light-versie van Tergooi. Omdat zij het zo goed uitgedacht hebben en alles delen, konden wij dit voor ons kleinere ziekenhuis grotendeels overnemen.”
De voordelen zijn voor beide specialisten helder: je krijgt een breder beeld van de patiënt, bent daarmee complicaties -zoals vallen- voor, soms is minder medicatie nodig én je kunt ook breder advies geven voor de thuissituatie wanneer een patiënt niet wordt opgenomen. Bovendien vindt een patiënt het prettig om gehoord te worden. Melanie: “We zijn ervan overtuigd dat de zorg kwalitatief verbeterd wordt, maar dat is nog niet altijd in data hard te maken.".
Toch is niet alles vanzelfsprekend. Als GEM-team hebben we eerst de werkwijze op de SEH voor 70-plussers moeten veranderen. De triage is aangepast en hierdoor was er meer tijd om ook direct alle 70-plussers te screenen op kwetsbaarheid. Om het team mee te krijgen in de veranderingen is er door de SEH-arts en de geriater onderwijs gegeven over het belang van het vroeg herkennen van kwetsbare ouderen en bijvoorbeeld het vroegtijdig inzetten van aanvullend onderzoek bij patienten die gevallen zijn.
Dit onderwijs was ook belangrijk om de zorgen over een langere ligduur op de SEH te bespreken.
Na de start van het GEM-team zijn veel gesprekken gevoerd, onder andere met interne geneeskunde over de toegevoegde waarde van deze werkwijze. Aanpassingen hebben we gaandeweg doorgevoerd. Dat is in een klein ziekenhuis vrij makkelijk. Op dit moment kijken we naar een goede follow-up: hoe kunnen we verder als werkgroep en hoe kunnen we uitbreiden?”
‘Er is een sterk gevoel van samen, we leren van elkaar.’