In het kort
In Isala zijn verschillende (multidisciplinaire) initiatieven die er samen voor zorgen dat de zorg voor ouderen steeds verder verbetert en de bewustwording, kennis en vaardigheden rondom kwetsbare ouderen in de haarvaten van de kliniek geborgd zijn. Uitgangspunt in Isala is dat kwetsbare ouderen overal in het ziekenhuis liggen (en dus niet alleen op de afdeling ouderengeneeskunde) en daarom de kennis over de kwetsbare oudere dicht bij elke patiënt aanwezig moet zijn.
Expertteam kwetsbare ouderen
Toen in 2008 het VMS-zorg thema kwetsbare ouderen van start ging, werd er op ziekenhuisniveau een expertteam kwetsbare ouderen geformeerd om de VMS-protocollen en kennis te implementeren. Dit expertteam bestaat uit een beleidsadviseur ouderengeneeskunde, internist-ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist, een leidinggevende en diverse verpleegkundige aandachtsvelders ‘kwetsbare ouderen’.
Vanuit het expertteam is visie en beleid ontwikkeld; op het gebied van scholing is de geformuleerde visie op geriatrische kennis als advies naar leidinggevenden gestuurd. Daarnaast is gestart met (een netwerk van) CZO opgeleide aandachtsvelders en scholing op meerdere niveaus.
Scholingsprogramma Kwetsbare Ouderen Isala
- Verpleegkundigen: 2-daagse leergang
- Artsen: de e-learning kwetsbare ouderen van E-infuse is verplicht voor alle AIOS interne geneeskunde. Elke 2 jaar ontvangen internisten een uitnodiging.
Synchroon met deze cursus loopt jaarlijks een ‘ouderengeneeskunde maand’ waarin cursusonderwerpen met de hele opleidingsgroep worden besproken.
- Zorgondersteuners (bv brancardiers): scholing over bewustwording en herkennen van de kwetsbare oudere patiënt en hoe daar mee om te gaan.
- Paramedici: scholing in ontwikkeling (2023).
- Patiënten en mantelzorgers: (jaarlijks) symposium, afwisselend voor zorgprofessionals of voor patiënten en mantelzorgers.
|
Aandachtsvelders met CZO-opleiding geriatrie op afdelingen
Op alle verpleegafdelingen zijn meerdere aandachtsvelders ‘kwetsbare ouderen’. Deze hebben allen de interne leergang ouderengeneeskunde gevolgd en veelal ook de CZO-opleiding tot geriatrieverpleegkundige. De leergang wordt aangeboden aan alle verpleegkundigen die werken met ouderen en biedt globale verdieping van de zorg voor ouderen. De opleiding tot geriatrieverpleegkundige levert experts op het gebied van ouderen. Zij kunnen bedside-teaching/coaching van collega verpleegkundigen uitvoeren en zien waar op hun afdeling kansen liggen om de zorg voor kwetsbare ouderen nóg beter te maken. Het is het prettig dat alle geriatrieverpleegkundigen dezelfde scholing volgen; zo hebben ze dezelfde basis en spreken dezelfde taal. Onderzoek dat verpleegkundigen moeten doen voor hun opleiding levert bovendien innovatie op.
Netwerk
Enkele geriatrieverpleegkundigen zitten in het expertteam kwetsbare ouderen. Daarnaast zijn alle aandachtsvelders en geriatrieverpleegkundigen verbonden in het netwerk ‘geriatrieverpleegkundigen kwetsbare ouderen’. In dit netwerk delen zij good practices, problemen en bedachte oplossingen. Hierdoor leren de aandachtsvelders en de afdelingen van elkaar. Speelt een probleem op meerdere afdelingen dan wordt gezamenlijk en mogelijk ziekenhuisbreed gekeken. Inmiddels is het een actief en zelforganiserend netwerk geworden dat eigenaarschap ervaart van het thema (kwetsbare ouderen) en daardoor een belangrijke motor is achter innovaties op dit thema.
Voorbeeld: VBI-schema
In Isala is er net als in veel andere ziekenhuizen een uitgebreid protocol voor VBI ‘s (vrijheidsbeperkende interventies). Dit is zo uitgebreid omdat er veel in beschreven moet worden: wetgeving, bepalen wanneer welke VBI, welke stappen, etc.
De verpleegkundigen hadden echter behoefte aan een overzichtelijke lijst met wat de voor- en nadelen zijn van iedere vrijheidsbeperkende interventie. Een aandachtsvelder ‘kwetsbare ouderen’ heeft daarop een overzichtelijk schema gemaakt en deze is via het netwerk geriatrieverpleegkundigen ziekenhuisbreed verspreid.
|
Beleidsadviseur
Het is zinvol gebleken om in ieder geval gedurende de (opstart)periode een dedicated beleidsadviseur te hebben. Dian Paasman is als beleidsadviseur ouderengeneeskunde jarenlang betrokken geweest bij het nog beter maken van de zorg voor kwetsbare ouderen in Isala. Zij nam deel aan het expertteam kwetsbare ouderen en het netwerk. Een beleidsadviseur heeft specifieke kennis en kent de wegen om dingen voor elkaar te krijgen op management-, beleids-, praktisch en organisatieniveau en vult daarmee de artsen en verpleegkundigen aan. Zeker bij ziekenhuisbrede problematiek biedt dat vaak integrale oplossingen. Inmiddels heeft Isala geen aparte beleidsadviseur meer, maar is dit geborgd in de normale structuur.
Voorbeeld: rooming-in
Een verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde deed onderzoek naar rooming-in. Aan de hand daarvan is er op één afdeling rooming-in beleid ontwikkeld. De beleidsadviseur heeft dit gedeeld met de aandachtsvelders en merkte dat op meerdere afdelingen behoefte hieraan was. Doordat de beleidsadviseur de juiste wegen kent, is het vrij snel ziekenhuisbreed beleid geworden.
|